livsstilsandring

Dag 46 - torsdag 26/7 -12

Kategori: Allmänt

 
Vägningen i måndags visade på -0,8 kg. Den sammanlagda viktminskningen ligger nu på -4,3 kg fördelat på 6 veckor. Ett snittapp på 0,7 hekto i veckan.

 
Det får jag vara nöjd med, med tanke på att det inte är helt lätt att sköta sig till 100 % med kost o motion när det är sommar o semester. Det blir lite så och så med maten ibland, och motionen har jag varit lat med; men jag gör så gott jag kan iallafall och så länge det visar minus så tyder det ju på att jag inte gör alldeles helt fel ;-)
 
 
Nu har jag bytt ut allt jag kan mot nyckelhålsmärkta varor, och nu skulle jag t ex aldrig vilja återgå till smaksatt fil igen. Skulle smaka blä tror jag ;-)  Min favoritfrukost just nu är:
 
 
Lätt A-fil naturell, med Havre Flakes, färska jordgubbar o frusna blåbär - delicious!!!!!
 
Sen det här med grönsakerna till måltiderna har ju varit ett litet "gissel" - men nu har jag gjort en stor laddning med Treveckors-sallad; på morötter, vitkål, purjolök, paprika, olivolja, äppelcidervinäger o strösocker. Såå gott och så är det hållbart i uppåt 3 veckor - perfekt! Smakar lite åt pizzasallad-hållet :)
 
Treveckorssallad
1 vitkålshuvud
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 kg morötter
 
Riv grönsakerna på råkostjärn eller med fördel i matberedare.
 
Koka upp:
1 dl olja
1 dl äppelcidervinäger
0,5 dl strösocker
lite salt och örtkryddor efter egen smak (inte nödvändigt).
 
Slå lagen het över de rivna grönsakerna. Låt stå övertäckt i kylskåp över natten. Hållbar i 3 veckor.
 
 
Smaklig spis!
 
 
 

Dag 36 - måndag 16/7 -12

Kategori: Allmänt

 
Veckans resultat blev -1,5 kg. Men det är på 2 veckor, eftersom jag inte lade ut någon vikt förra veckan. Sammanlagd viktnedgång är nu: -3,5 kg fördelat på 5 veckor. Ett snitt-tapp på 0.7 hekto i veckan och det är ju alldeles perfekt.
 
Jag kan säga att jag i början på förra veckan faktiskt var nere på ytterligare -1,2 kg, men veckan i Dorotea gjorde sitt till. Gjorde dock mitt bästa att äta bra, och 1,2 kg är ju inte hela världen. Det tar jag igen till nästa måndag! :)
 
Motionen blev det däremot sisådär med. Blev sena kvällar och rätt långa sovmorgnar, och sen var det full fart hela dagarna med olika aktiviteter. Ja jag veeeet att man egentligen alltid har tid att klämma in en halvtimmes motion om dagen; men jag skyller ändå på tids- och orkesbrist ;-)
 
"Hittade" dock en crosstrainer i källaren till huset vi bodde i. Jag knatade ner en morgon och skulle köra ett pass. Jag var nog väldigt naiv; för jag kunde aldrig tro att det skulle vara såååå jobbigt!!!  Trodde det bara var typ att "trampa på" - men herrejävlar vad kämpigt det var! Jag härdade ut i cirka 25 minuter, med pauser, och jag trodde jag skulle gå åt! och aldrig har jag svettats så mycket - tröjan blev rent av blöt!
 
Ok, min kondis är inte den bästa - men ska det vara så jobbigt??
 
Det är ju förvisso bra träning, men jag gick nog ut lite för hårt. Dagarna efter hade jag så ont i framsida lår så jag kunde knappt gå nerför trappor :D
 
Blev ingen mer tripp till källaren kan jag säga; men nu är jag back on track igen. Känns bra att kunna återgå till mina mat- och motionsvanor igen. Så nu är det morgonpromenader som gäller igen!
 
Kram på er!
 
 

Dag 22 - måndag 2/7 -12

Kategori: Allmänt

 
 
Veckans resultat blev blygsamma -1 hekto. Total viktminskning från start är nu: -2 kg, fördelat på 3 veckor.
 
Men bättre med ett minus, eller helt stillastående, än ett plus!  och slår man ut det på 3 veckor så blir viktminskningen per vecka drygt 0,5 kg vilket är godkänt - så jag är nöjd! 
 
Motivationen svajar ju; men tur då att jag gjorde mitt första besök hos dietisten idag. Det tankade upp min motivation rejält!
 
Vi pratade om hur mina matvanor ser ut idag; och jag fick tips om vilka förändringar jag bör göra, vilka livsmedel jag ska välja. Nyckelshålsmärkta varor är vad jag ska gå på. Jag fick även en broschyr med matförslag för 1500 kcal/dag.
 
Den innehöll bl a olika frukostförslag och då med exakta mått o mängder. Precis vad jag behöver! Jag behöver lära mig hur normala måltidsstorlekar är. Fick också en broschyr på Livsmedel/bra mat som man kan äta mer av samt "Se-upp-med/ät-mindre-av-livsmedel".
 
Fick också väga mig där och precis som på hemmavågen så skiljde det cirka 2 kg på deras våg mot när jag var på läkarbesöket den 10 juni.
 
Så nu ska jag alltså successivt gå över till nyckelhålsmärkta produkter, minska saltmängden i matlagningen, följa matförslaget på 1500 kcal/dag. Sedan har jag återbesök den 10 augusti. Det känns riktigt bra att jag får gå där flera gånger så jag får stöttning på vägen.
 
En utmaning för mig blir att gå över från smaksatt fil/yogurt till naturell fil/yougurt. Men jag fick tips om att lägga i frusna/färska bär för att smaksätta, samt fick tips om några nya flingor på marknaden:
 
 
Nyttiga och nyckelhålsmärkta, men ändå godare än andra likvärdiga flingor eftersom de inte är helt osötade, utan sötade inom gränsen för Livsmedelsverkets rekommendationer.
 
Det här blir nog bra. Känner mig så peppad efter dagens besök!
 
Gäller bara att hålla mig i skinnet nu när vi snart ska till Dorotea. Brukar bli mycket fikande den veckan eftersom det är många man hälsar på ;-)
 
Får se om jag lägger ut någon vikt här då, eftersom det är en annan våg och det kan skilja sig en aning mellan olika vågar. Men kika gärna in här...man vet aldrig när jag uppdaterar ;-)
 
KRAM på er och tack för Ert pepp och stöd!!