livsstilsandring

Dag 18 - torsdag 28/6 -12

Kategori: Allmänt

 
Befinner mig just nu i en formsvacka. Det känns såå motigt att ta sig ut på promenaderna. Ska erkänna att jag fuskat rejält på den biten. Denna vecka har jag bara promenerat en dag, i tisdags - och dessförinnan inget på hela helgen innan - SKÄMS och blir riktigt ARG på mig själv!!
 
 
Försöker förstå och analysera mitt beteende; varför det alltid blir så här. Jag går in med liv och lust första veckan och sedan dalar det sakta men säkert....
 
Har märkt att det är svårt för mig att se något på TV på kvällarna; för just TV-tittande på kvällen är för mig intimt förknippat med att äta något gott. En riktigt dum ovana med andra ord. Fungerar bättre för mig att hålla mig sysselsatt.
 
 
Ni må tro att jag därmed också haft ett enormt sug efter bl a läsk, godis, snacks denna vecka. Men jag har faktiskt lyckats stå emot! och tur är väl det, för annars hade jag känt mig så värdelös så då hade det nog rasat totalt!
 
 
Men tro inte att jag ska ge upp denna gång. Har ju mycket positivt jag kan räkna upp:
 
 
1. Har gått ner nästan 2 kg på 2 veckor. Inte fy skam.
 
2. Blodtrycket har sjunkit från 160/105 vid första besöket, till 140/90 (igår). Ska ta ett 4:e och sista blodtryck nästa vecka eftersom läkaren tyckte det var lite gränsfall om jag måste behandlas eller ej. Hoppas jag slipper det!!
 
3. Jag sköter matbiten; stått emot suget att tröstäta.
 
4. Jag har tid till dietist nu på måndag! Ser jag fram emot! Ska bli så intressant och prata med henne och se vad jag får för goda råd :)  Passar ju bra oxå nu när motivationen svajar lite...
 
 
5. .....och imorgon bitti är det jag som ska ut på en promenad! Alla undanflykter undanbedes vänligt men mycket bestämt! :)
 
 
Det tummar vi på!
 
 
 
 
 
KRAM!
  

Dag 15 - 25/6 -12

Kategori: Allmänt

 
Veckans resultat lyder som följer:
 
Vikt: - 0,8 kg. Viktnedgång totalt: - 1,9 kg på 2 veckor.
 
Midjan: +-0  - men å andra sidan var det ju ett ordentligt tapp förra veckan.
 
 
Jag är nöjd med resultatet med tanke på att det varit Midsommarhelg med lite extra godsaker; och att det varit lite si och så med både motion och motivation.
 
 
Jag tog en promenad midsommaraftons morgon. Sedan hade jag lagt in en "vilodag" i lördags, och hade tänkt promenera i söndags (igår) men det regnade lite FÖR mycket, och än värre var det i morse. Jag brukar promenera trots regn, men det regn som föll idag var verkligen skyfallsliknande! Så imorgon får vi hoppas att det är bättre, för nu känner jag att jag måste komma mig ut! 
 
 
Men som sagt motivationen är inte på topp. Jag har iaf skött maten bra idag; men jag känner mig inte lika peppad längre! Men jag får bara inte ge upp denna gång, precis som jag gjort alla andra gånger!
 
 
Känns trögt med promenaderna också. Alla säger att man efter ett tag känner ett beroende efter att komma sig ut och röra på sig, men jag känner bara att det är tråkigt och segt just nu. Det bästa är när jag kommit hem, då känns det bra att jag gjort promenaden. Så det är nog bra att jag tvingar iväg mig ut och gå, för gör jag inte det så känner jag mig missnöjd med att jag inte gjort det, och missnöjet i sin tur banar väg för att äta mindre lämpliga saker för att döva det dåliga samvetet....
 
 
Tror jag glömt att nämna blodtrycket jag tog förra veckan, nr 2 av 3. Undertrycket hade glädjande nog minskat från 105 i undertryck som det var första gången hos läkaren, till 90 förra veckan! På onsdag ska jag ta 3:e och sista blodtrycket och hoppas på minst lika bra siffror då, och att det inte bara var en tillfällighet att det var så pass bättre förra veckan!
 
 
Sist men inte minst vill jag tacka er....
 
 
för att ni är så snälla och stöttar och peppar mig!
 
 
KRAM!
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Besviken :(

Kategori: Allmänt


Vet ju antalet personer som har lösenordet till denna blogg, och samtliga hade tittat in på bloggen här igår. Det skvallrar statistiken...


 Men ingen har lämnat någon kommentar...


......kan ju inte hymla med att jag är besviken. Känns ju inte alls så roligt att skriva när man inte får någon respons. Jag brukar vara flitig att kommentera i andra bloggar men just nu känns det som att luften sakta pyser ur mig.......


Vet inte om jag kanske överreagerar och är extra känslig nu; men jag känner mig verkligen jätteledsen och nere idag...även av andra orsaker än bloggen.....



Dag 8 - 18/6 -12

Kategori: Allmänt

Mina damer.....


jag har ett resultat....


Viktresultat: -1,1 kg
Midjemått: -10 cm


Jag veet att 1,1 kg är bra på en vecka, men ändå tyckte jag det var lite snålt med tanke på att jag har mycket att ta av ;-)


Midjemåttet blev jag lite brydd över; undrar om jag har mätt rätt, för är det rimligt att det kan minska så mycket som 10 cm på blott en vecka? Med "enbart" promenader som träning? Någon som kan sånt där??


Fast å andra sidan, är det väl inte möjligt att mäta så himla fel att det skiljer hela 10 cm. Jag är i så fall väldigt nöjd med det resultatet :)


Jag måste säga att det går väldigt bra annars oxå. Jag mäter upp mina luncher o middagar med måltidsmåtten så jag vet nu att jag äter perfekt enligt tallriksmodellen, och jag måste säga att jag mår väldigt bra på det. Märks att jag fått mer balans i kosten för jag känner att jag mår bättre, är mindre trött och lite mer uppåt i humöret.


Visst kan jag få ett j-a sug, speciellt på kvällarna, men det häver jag med att sysselsätta mig med något, och är det riktigt illa kan jag ta en smoothie, frukt, bär.


Det är ju en perfekt tid på året att börja med detta; för det är ju ingenting på TV just nu - för är det något jag har intimt förknippat med TV-tittande så är det att äta något gott.


Finns ju mycket frukt i affärerna oxå. Bigarråer är en räddare i nöden oxå. Så goda så.


Ang promenaderna så var det meningen att jag skulle ha en vilodag i lördags, men tyvärr blev det vilodag även igår söndag för regnet verkligen ÖSTE ner så jag valde att avstå. Men i morse gick jag min 30-minuters..


Känns dock lite trögt och motigt med det just nu..fattar inte varför. Men jag tänker baske mig inte ge efter för några latmaskar nu!!


Blir väldigt glad om ni vill lämna en kommentar!





Dag 4 - 14/6 -12

Kategori: Allmänt

Känner mig riktigt stolt över mig själv som nu klarat fem dagar utan en droppe läsk, inte en bit godis eller snacks. Har tagit powerwalks á la moi varje morgon, och det så att svetten lackar och hjärtat bankar!


Suget har kommit och gått, speciellt på kvällarna, men i det stora hela tycker jag att det går riktigt bra faktiskt. Jag är noga med att äta frukost, lunch, middag samt mellanmål så att det går högst ett par timmar innan jag petar i mig något, om så bara en frukt. Vill undvika att låta det gå för lång tid så blodsockret ska falla för mycket och sötbegäret sätta in.


Har fått måltidsmåtten nu, som jag skrev om i ett tidigare inlägg..och oj vad nöjd jag är med dem! Har använt dem till lunch och middag i två dagar nu och jag som var rädd att det skulle bli för små portioner, har nu upptäckt att det var en högst normal portion; och med grönsakerna på tallriken så är det faktiskt fullt :) Känns bra att veta att jag nu äter en normalstor, välbalanserad portion anpassad för kvinnor. Gäller ju sen att inte ta om, även om det är favoriträtten :) Jag blir normalmätt och inte övermätt som tidigare; vilket gör att jag känner att jag är piggare och mår bättre.


En sak till jag börjat med; är att äta sakta. Tugga ordentligt, känna smakerna,  och ta tid på mig så jag känner när mättnaden infinner sig. Har haft en tendens att äta för fort och då blir det ju lätt för mycket.


Min läkare ringde igår, och resten av proverna såg bra ut. Ska få kolla om mitt blodsocker om 2-3 månader; och då hoppas jag att det blivit lägre och att mitt nya hälsosammare liv gett resultat. Om jag nu klarar det denna gång; men förutsättningarna är större nu faktiskt.


Var på blodtryckskontroll i tisdags och nu låg det på 160/100 efter en stunds vila. Undertrycket är ju viktigast och då kan vi ju konstatera att det är lägre än det 105 som det låg på veckan innan. Ska kolla det två gånger till.


Jo, läkaren erbjöd mig remiss till dietist oxå och det tackade jag givetvis ja till! Hoppas man får komma dit utan alltför stor väntetid!


Nu står helgen för dörren; och därmed är det tillåtet med lite godsaker fredag o lördag - utmaningen då blir att äta med måtta och inte moffa i mig som jag gjort tidigare!


Om jag inte skriver tidigare så blir nästa inlägg på måndag! Då kommer första resultatet på vikt och midjemått!


Trevlig helg!


Dag 1 - måndag 11/6 - 12

Kategori: Allmänt


Läkaren ringde aldrig idag. Hon ringer väl antagligen imorgon; men annars så ska jag ju på blodtryckskontroll nr 1 imorgon, så jag får kanske höra provsvaren då.


I morse vägde jag in mig, samt mätte midjan. Måndagar blir väg- och mätdag, och då lägger jag ut resultatet i denna blogg.


Gårdagen var en riktig prövning. Det är skrämmande vad sockerberoende jag är! Jag var så sugen på godis, och det klingade inte av förrän fram emot kvällen.


Idag och ikväll har det faktiskt gått mycket bättre. Har försökt äta något var 3:e timme och på så sätt försökt hålla en jämn blodsockerbalans:


Frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål i form av en hallonsmothie på mjölk, vaniljyougurt och hallon. Det var mumma det; perfekt när sötsuget sätter in. Frukt hjälper nämligen inte så jättebra när jag blir så där vansinnigt sötsugen; så då blir olika goda smoothisar räddaren i nöden :) Tar en Finn crisp innan jag lägger mig om jag är hungrig.


Tog en 35-40 minuters powerwalk på förmiddagen. Nåja; powerwalk i mina mått räknat iallafall ;-) Men jag kan lova att jag knatar på det bästa jag kan, pulsen går upp och jag svettas :))


Ska hålla mig till den här tiden tills jag byggt upp lite kondition, den är inte den bästa nämligen. Sedan utökar jag tiden successivt tänkte jag.


Idag har jag oxå beställt måltidsmåtten på Apotekets hemsida. När jag vill ha något så vill jag ha det direkt; och när inte Apoteket fått hem det idag heller så beställde jag istället så får jag det imorgon el övermorgon.


Ska också införskaffa en Mp3 så jag får lite musik alt ljudbok i öronen; blir nog roligare att promenera då :)

Livsstilsförändring

Kategori: Allmänt

Igår var jag till vårdcentralen och lämnade en hel drös med prover; bl a fasteblodsocker.


Fasteblodsockret fick jag höra direkt vad det var; och det var 6,9. Får inte vara över 6.0!!


Jag kan säga att jag ändrade livsstil där och då! Motivationen har jag väntat och väntat på, men den har aldrig infunnit sig. Tycker alldeles för mycket om livets goda och så är jag i sanningens namn väldans lat på att motionera.


Jag har varit bortskämd med att ha fått varit frisk hittills i mitt liv, men nu har kroppen alltså börjat protestera. Den vill inte vara med längre. Jag måste alltså göra något åt det, för jag vill leva i många år till och se min dotter växa upp, uppleva eventuella barnbarn o s v...


Så jag vet inte om jag egentligen borde vara tacksam över det negativa provet?? För de där siffrorna skrämde skiten ur mig! Dessutom var blodtrycket också lite för högt, 150/105, och resten av alla prover vet jag inte ännu för min läkare ska ringa till mig på måndag eller tisdag och meddela det.


Men tack vare att jag blev ordentligt uppskrämd så har jag gett mig f-n på att ändra livsstil! Jag har gett mig den på att försöka få ner de där dåliga siffrorna genom att motionera mera; jag börjar med dagliga 30-minuters-promenader - samt börja äta bättre.

Jag tänker inte ta till någon krånglig diet, utan helt enkelt äta regelbundna måltider som jag alltid gjort - men den stora skillnaden till en början blir att jag minskar på storleken på portionerna (har en tendens att överäta, särskilt om det är något jag tycker om), inget godis, chips, läsk på veckorna. Däremot får jag smaka av det på helgen, men i måttlig mängd.


Ja kort sagt så ska jag gå efter måttot: "Du kan äta Allt, men inte Alltid".


Igår var jag runt på fem olika apotek och jagade den här grejen:




Måltidsmåttet, som finns för både män och kvinnor. Men på varje apotek så var det tomt på den kvinnliga uppsättningen minsann...snacka om sur jag blev när jag lagt ner så mkt tid på att åka runt till olika apotek.

De är sjukt dyra: 199 kr (!!), men jag frågade apotekspersonalen om de visste om måtten hade någon bevisad effekt, och då sade hon att det faktiskt varit en kund som kommit in och berättat att hon gått ner 24 kg i vikt sedan hon började mäta upp sina portioner med hjälp av måtten! ..och egentligen; vad är 199 kr, när man utan att blinka handlar godis, läsk o andra onyttigheter för minst den summan varje månad??  Ganska konstigt egentligen att man reagerar så mycket för höga priser på bra saker, när man utan att blinka handlar en massa skit??


Värt att prova tycker jag!


På måndag el tisdag skulle de få hem fler, så då ska jag skynda mig innan de tar slut!


Tycker det verkar helt perfekt för att lära sig hur stor en normal portion är. Jag har ju överätit alldeles för länge, så just det att veta hur stor en normal portion är, tycker jag är svårt.



Det som händer på måndag är:


Invägning samt midjemått. Så måndagen därpå får ni veta resultatet i denna blogg.


Sedan så väntar jag då på telefonsamtalet från läkaren för att höra resten av provsvaren, samt höra vad som händer nu efter det förhöjda blodsocker-svaret. Mera prover blir det definitivt. Jag ska också gå och kolla blodtrycket hos sköterska en gång i veckan i 3 veckor.


Tur att jag har så många bloggvänner som tränar och står i som kan stötta och inspirera mig :) och vill ni följa mig så går ni bara in på min vanliga blogg, för där kommer jag att länka hit när jag skriver om vikten el andra känsliga saker.


Trevlig helg på er!


Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt